Ресурси на Световния океан

Ползите от океана

Океаните имат изключително значение за хората, защото ни помагат да живеем. От тях получавате храна и енергия, минерали и лекарства. Рибарите  използват мрежи за улов на риба с различен размер. Огромните мрежи, теглени от кораби, улавят хиляди риби. На дължината на тези мрежи се достига до 2 км.

Търсене на нефт В някои скали под морското дъно се намира огромно количество нефт петрол. Големи компании използват петролни платформи със сонди, с които пробиват дупки в морското дъно и извличат нефта. Нефтът се използва за гориво в автомобили, фабрики и електростанции. От него се произвеждат различни химикали, пластмаси и още много неща.

Храна, бижута и лекарства Освен храната и енергията получавате и много други неща от океаните. Сефът покрива вътрешната стенана мидите, От него се изработват различни декоративни предмети. Някои видове водорасли служат за храна. Водораслите се използват и при производството на шампоани или сладолед Перлите се образуват във вътрешността на бисерните миди. Използвайте се в бижутерията за огърлици,  обеци и други бижута.  Някои лекарства идват от морето. С кръвта на подковообразци се извършват изследвания на някои болници, за да се установи изследването им.

улов риба
Нефт
перли

Бъдещето на океаните

Използването на горивата като петрола вреди на Земята, но от друга страна, не бихме могли да представим нашия живот без енергия, която извлича от тези горива. А техните залежи може един ден да се изчерпят. 

Енергия от вятъра Повърхността на морето е зоната на ветровете. Големи вятърни мелници. наречени вятърни турбини. можеше да се инсталира на морското дъно и така да се получи енергия от вятъра. Представлява, като перките на вятърната мелница се задвижват от духащият вятър откъм морето. Въртящите се перки задвижват турбината вътре във вятърната мелница, която произвежда електрическо на морското дъно.

Енергия от водата  Мост има във Франция , който е свързан с два бряга , но е също електростанция. Той е построен над устието на река (мястото, където тя се влива в морето) . Водата по време на приливите и отливите задвижва колела, разположена на мястото под водата и те произвеждат електричество.

Wind turbines in the Irish Sea. Photo taken near Llandudno, Wales.
р2

Замърсените океани

Океаните стават все по-мръсни поради отпадъците, проблемът е, че голяма част от тези боклуци попадат в моретата и океаните по света. Например пластмасовите боклуци са вече толкова често срещани, че според една прогноза до 2050 г. пластмасата в океаните ще тежи повече, отколкото всички риби.

Замърсената вода причинява смъртта на морските растения и животни. Ако се чудите как да помогнете на океана и морския живот, има много забавни и уникални начини за намиране на решения за замърсяване на океаните и моретата. Почистването на океана има за цел да извлече отпадъците от моретата и океаните чрез пасивен метод.

56