Движение на водата

Морската вода винаги се движи. Влиянието й оказва както топлината на Слънцето, така и студените ледове на Севрния и Южния полюс. Ветровете я избутват, а Слънцето и фазите на Луната я дърпат назад.

Вълни

Вълните са движенията на океанската и морската вода, породени от вятъра, вулканите и земетресенията. Вълните, които се пораждат от земетресенията и вулканите могат да достигнат огромни размери. Те изминат  огромни разстояния през океаните, преди да се разбият окончателно на бряг. Когато вятърът духа на върха на вълните, се образува пяна и продължават да “набухват”. Силните ветрове, които продължават по-дълго, предизвикват образуването на огромни вълни, които достигат до 34 метра височина.

Приливи и отливи

Луната раздвижда водните маси, докато обикаля около Земята, като кара моретата и океаните да се отдръпват от крайбрежието.Тези движения предизвикват приливи и отливи.

Прилив -  повишаване на нивото на водата и навлизането на водата на морския бряг. Отлив  - понижаване и отдръпване на водата от морски бряг. В рамките на едно денонощие има два прилива и два отлива, които се редуват през 6 часа.

Океански течения

Океанските течения се образуват от разликите във вятъра, гравитацията и плътността на водата. Площта на водата се променя при различни температури и нива на соленост.

Топли течения  са океански течения, които започват близо до екватора. Те излъчват светлинната енергия от Слънцето, става по-малко плътни и се движат към полюсите.

Студени течения са океански течения от полярни региони. Тези течения са се охладили, станали са по-плътни и са се изместили в по-дълбоки води, измествайки водата към екватора.

 

Знаете ли, че

Топлото течение на Гълфстрийм затопля бреговете в Европа и не позволява на северните пристанища да замръзнат.

56