Риби

Риби

Риба мандарин

Почти няма цвят, който да не присъства по тялото й . Рибата мандарин омагьосва всеки със своето ярко оцветяване и блестящия си външен вид. Има слузеста кожа вместо люспи и излъчва доста добре силно миризма. Ако риба мандарин попадне в мрежата  на рибар, той предпочита да я върне отново във водата. И за какво служи тази лоша миризма? Тя предпазва достигащите до 8см морски обитатели от паразити и врагове.

Риба мандарин

Знаете ли, че...

Те са бавноподвижни и с малки размери, около 6 – 7 cm.

Жълто-кафява риба куфар

Жълто-кафява риба куфар

 Ръбестата форма на жълто – кафявата риба куфар е изключително необичайно за животинското царство и дори е вдъхновила фирмата Мерцедес да създаде един нов модел – бионичния автомобил. Въпреки че изглежда толкова непохватна, рибата куфар  има изключително ниско съпротивление на обтекаемост – това са използвали инженерите за супер аеродинамичния автомобил. 

Знаете ли, че...

Тя е в състояние да се върти на място, като хеликоптер само с помощта на своите малки перки. 

Манта

През 17 и19 век сред моряците са се разпространявали много страховити истории за гигантската манта. Тя е била считана за ужасяващо морско чудовище, а впечатляващите представители на скатовите риби достигат размери до 7 метра и тегло до 2 тона. Гигантската манта не е опасна за човека – за разлика от много скатове тя няма отровен шип и се храни изключително с планктон. Повечето гигантски манти са много дружелюбни и дори понасят близостта на водолазите.

Манта

Знаете ли, че...

Мантата може да живее до 50 години.

Скат

Скат

Съществуват стотици видове хрущялни риби наречени скатове. Всички те имат плоско тяло. Някои са безобидни, но жилещият скат има отворен шип на опашката си, а електрическите скатове нанасят електрически удар, за да се предпазят когато бъдат нападнати. Устата на повечето скатове са разположени от долната страна на тялото им. Най – големият вид скат са скатовете манта. Ширината на тялото им може да достигне 6 метра, но не са опасни. Хранят се като плуват бавно с отворена уста, поглъщайки планктон и други миниатюрни животинки, които се носят във водата.

Знаете ли, че...

Рибите триони също принадлежат към скатове.

Листовиден морски дракон

Този вид спадащ към морските игли остава почти неизвестен в средата, която обитава – бреговете на Австралия. На външен вид листовидното морско конче наподобява кафяво водорасло, тъй като има голям брой жълто – зелени издатини по тялото си.Така този морски обитател, който на дължина достига до 35 см., може да се промъкне между своите хищници, сред които и скариди, преди последните да го разпознаят,като в случай на нужда може своевременно да избяга. Природата се е погрижила ….

Листовиден морски дракон

Знаете ли, че...

Листовидният морски дракон обитава места с дълбочина от 4 до 30 метра.

Риба балон

Рибата балон или позната още като “фугу” е най-отровната риба, използвана за храна. Твърди се, че е опасно не месото, а част от вътрешните органи, кожата, хрилете, опашката и перките, в които всъщност се съдържа отровата й –  токсинът Тетродотоксин. По-малко от 0,1 грама от тази отрова са достатъчни за да убият възрастен човек за по-малко от 20 минути. Съществуват над 100 вида “риба балон”, като около 38 от тях се срещат по крайбрежието на Япония.

Знаете ли, че...

Само 100 милиграма от отровата й могат да убият над 30 човека.

Летяща риба

Няма такова нещо, като летящи риби? Напротив! Летящите риби използват перките си като криле и могат благодарение на тях  да лятят 30 секунди над водата. Първоначално те се изстрелват, като с катапулт от водата и достигат височина до пет метра. Така достигащите 45см дължина морски обитатели се наслаждават на своя полет, докато се спуснат обратно в дълбините.

Знаете ли, че...

По време на полета скоростта им може да нарастне до 80 км / ч.

Кралска риба - ангел

Кралска риба - ангел

Тази пъстра риба е толкова колоритна, колкото и родното й място – тя обича кораловите рифове, покрити с буйна растителност, в които намира многобройни пещери и цепнатини за криене. Който пожелае да я наблюдава , не трябва да се потапя много надълбоко – кралските риби ангел живеят на дълбочина от 1 до 50м. Там те се хранят предимно с морски гъби и водорасли. Младите екземпляри обаче значително от своите родители – при тях напълно липсва синьото, с изключение на едно биещо на очи синьо петно на върха на гръбната перка.

Знаете ли, че...

 Продължителността на живота им достига до 15 години.

Двуцветна ангелска риба

В лагуните на Големия бариерен риф, където има огромно количество корали, двуцветната ангелска риба е у дома си. Младите екземпляри плават в плитки води, а възрастните се срещат на минимум десет метра дълбочина. Двуцветната ангелска риба живее в групи – хареми, състоящи се от силен мъжки и една до десет женски.

Знаете ли, че...

Ако в групата мъжкият умре, една от женските се превръща в мъжка. Нещо подобно става, ако женските са много: една от женските се превръща в мъжки екземпляр.

Риба клоун

Риба клоун

,, Това е Немо!”, ще възкликне някой, виждайки риба клоун. Нищо чудно, тъй като този вид риби доби истинска популярност преди десет години, благодарение на анимационния филм ,,Търсенето на Немо”, в който малката рибка клоун Немо преминава през всякакви приключения. Но тези обитатели на кораловите рифове, които порастват до около 8 см. не са толкова жадни за приключения, колкото е малкият герой от филмчето. Те живеят под крилото на анемонията и се отдалечават  от нея на не повече от четири метра, тъй като в случай на опасност тя може да ги защити с пипалата си.

Знаете ли, че...

Пипалата на анемонията  могат да убият друга риба, която ги докосне, но рибите-клоун имат имунитет към тази отрова. Учените смятат, че този вид риби са покрити с кожна слуз, която ги пази от отровата на анемониите.

56