Птици

Морски птици

Чистачите на океана

Чайките се хранят през целия ден. Това им е нужно просто, за да оцелеят. Те са едри птици, които прекарват дълго във въздуха, прелитат големи разстояния и изразходват много енергия. Могат да летят километри без почивка, от единия до другия край на страната, но през цялото време дебнат за храна. Тези птици помагат на хората от крайбрежието, заети с почистването на плажовете и пристанищата. Те лакомо се нахвърлят върху всякакви хранителни остатъци. Поглъщат всичко – мъртви риби, изоставени пържени картофки, корички от хотдог. Избавят крайбрежието и от голям брой досадни насекоми, които също им служат за храна. 

Чайка

Знаете ли, че...

Чайката на Бонапарт е кръстена на Шарл-Люсиен Бонапарт, племенник на френския император Наполеон Бонапарт. Шарл - Люсиен посветил голяма част от живота си за изучаването на птиците.

Топло облечени плувци

Всички пингвини имат почти еднаква окраска – черни гърбове и бели коремчета. Докато плуват, тя ги крие от неприятелите им. Гледани изпод водата, светлите кореми на пингвините се сливат с цвета на небето и леопардовият тюлен – един от най – страшните им врагове, трудно ги забелязва. Погледнати отгоре, черните гърбове на пингвините приличат на тъмната вода и така големите хищници не ги виждат. Пингвините не могат да летят, но са отлични плувци. Във водата те сякаш ,,летят” благодарение на късите крила, които им служат като весла. Тялото на пингвините има форма на подводница и това улеснява още повече бързото им придвижване. 

Знаете ли, че...

Заради късите си крачка пингвинът има смешна и тромава походка. За сметка на това обаче бяга много бързо.

Тъпоклюна кайра

Тъпоклюната кайра е птица от семейство Кайрови. Крилата ѝ служат за летене, но са приспособени и като плавници. Ципестите крака се използват при по – бавното придвижване във водата. Над окото има рогово триъгълниче със синкав оттенък, отдолу с черно ръбче. Човката е сплестена странично. Кайрите се хранят с риба, предимно от пасажи от дребни риби, ракообразни и мекотели. Дължина на крилата: 30 – 36 см. Замах на крилата: 46см. Маса: около 300 грама Продължителност на живота: около 15 години.

кайра

Знаете ли, че...

Тъпоклюната кайра може да се гмурка на 60м под водата. 

Пеликан

Пеликан

Пеликани са род големи водни птици, които съставляват цялото семейство Пеликанови. Характерни за тях са дългият клюн и големият месест джоб под него, служещ за улавяне на риба. Като цяло те имат бледо оперение, като изключение правят кафявият пеликан и др. Осемте съществуващи пеликанови вида имат разпокъсано разпространение по света, обхващащо областите между тропиците и умерените пояси, макар да отсъстват от вътрешността на Южна Америка.

Знаете ли, че...

В клюна на пеликана може да се побере до 3 кофи риби.

Белоглав орел

Тъй като човекът разрушава местообитанията му, белоглавият орел бе почти изчезнал вид. Но откакто през 1940г. бе обявен за защитен вид, той се среща все по – често. Популацията на Бвлоглавия орел отчасти се е възстановила за огромна радост на канадците и американците. Тази птица с размери на тялото до един метър е една от най – големите хищни птици в Северна Америка и дори е емблема на САЩ. Орелът изгражда огромни гнезда като най – голямото известно досега е с диаметър от 2,5м и тегло над тон – колкото тежи малък автомобил.

Знаете ли, че...

Този орел е свещена птица за някои месни индиански народи, а перата са централна украса в много свещени ритуали.

56