Бозайници

Морски бозайници

Делфин

Скокове, въртене, премятане – делфините владеят всички тези номера, а знаят и още. Почти 40 вида от тези водни акробати кръстосват моретата. Най – дребният е дълъг 1,2 м, а най- едрият – косатката, достига 9,5 м. Делфините предпочитат плитките крайбрежни води. Повечето не се отдалечават много от дома. Някои мигрират, но главно, за да търсят храни или при промяна на температурата на водата.

Делфин

Знаете ли, че...

Делфините притежават изумителен слух. Те улавят най-различни звуци благодарение на специалната кост, намираща се в долната им челюст. 

Син кит

 Всичко при синия кит е огромно. Той е най- едрото животно, живяло някога на Земята – надминава дори най – големите динозаври. Има средна дължина от 25 м и тегло над 109 тона. Само езикът му тежи колкото цял слон. Сърцето му е голямо, колкото лека кола. Синият кит е и отличен плувец. Той обикаля цялата планета от океана в океан.

Знаете ли, че...

Сините китове са най-големите животни на Земята за всички времена. Те достигат 33 метра дължина. 

Тюлен

Има около 350 – 500 хиляди обикновени тюлени в света. Живеят в крайбрежието на северните части на океаните Тихи и Атлантически. Обикновено се хранят с риба, понякога с мекотели и ракообразни. Убиването на тюлени, които застрашават рибарници, се считат законно във Великобритания, Норвегия и Канада, но ловът за търговски цели е забранен.

Тюлен

Знаете ли, че...

Тюлените са прочути като лю­бители на музиката.

Дюгон

Дюгон е изключително интересно морско животно с необикновен външен вид. Смята се, че това животно е причината да бъдат създадени легендите за русалките, въпреки че е доста едър и изглежда тромав. Прилича малко на тюлен, морж и морски лъв. Дължината на тялото на Дюгон е от 2, 5 до 4 метра. Теглото му варира от 200 до 600 килограма. Мъжкарите са доста по – едри от женските. Малката глава на морската крава преминава в огромно тяло, което има вретеновидна форма. То завършва с опашна перка, която е разположена хоризонтално.

Знаете ли, че...

По време на сън Морската крава тоест Дюгон може да издържи до половин час под вода , след което изплува на повърхността за глътка въздух, без изобщо да се събуди.

Морж

В ледовитите арктически морета на Европа, Азия и Северна Америка живее едно животно с огромни размери – моржът. В превод от някои скандинавски езици името му означава ,,китов кон”. Моржът има масивно, подобно на бъчва тяло, увенчано със закръглена глава. Има малки свински очички и къса широка муцуна, обрасла с твърдата като четина мустаци. Моржът ги сменя всяка година. Мъжките моржове са по – едри от жените. Колкото маса за тенис.

Знаете ли, че...

Моржовете имат супер чувствителни мустаци, които им помагат да откриват храна на дъното на океана.

Косатка

Косатката е най – големият представител на семейство Делфинови. Среща се във всички океани и е бозайникът с най – голям аерал, след човека. Косатката е хищник и се храни с риба, костенурки, птици, тюлени, акули и дори други млади или дребни китове. Това поставя косатката на върха на морската хранителна верига.

Знаете ли, че...

Косатките са най-разпространеният вид сред бозайниците след хората.

56