Мекотели

Мекотели

Голохрил син океански охлюв

Да плуваш из моретата без перки или крака може да се окаже доста трудно – не обаче и за достигащия 3-4 см син океански охлюв, наречен също морска лястовица. Изпълненият с газ плавателен мехур откъм корема дава подемна сила на плувеца по гръб, който се храни с медузи – отровните пипалца на любимата му храна не причиняват никакви вреди на синия океански охлюв. 

Голохрил син океански охлюв

Знаете ли, че...

Хората, които ги държат в ръка, могат да получат много болезнено и потенциално опасно ужилване.

Калмар

Колосален калмар

На дълбочина до два километра живее тайнствено животно, което е толкова отблъскващо, колкото и очарователно, сякаш е морско чудовище от приказка: това е колосалният калмар дълъг 13 м от главата до върха на пипалото, като може да стигне маса до 500кг.  Пръстен от такъв калмар би имал размерите на тракторна гума. До момента се знае много малко за този вид калмари, тъй като са трудни за изследване.

Знаете ли, че...

Колосалните калмари са най - големите безгръбначни животни на планетата!

Октопод

Октоподът – животно с осем пипала, което живее на океанското дъно. Заедно със сепиите и калмарите, октоподите спадат към група мекотели, наречени главоноги. Октоподите са около 50 вида. Някои са дълги едва няколко сантиметра. Най – едрият вид достига дължина над 9 метра, а теглото му надвишава 68 килограма. Обикновено животното живее сам сред скалите на морското дъно. Понякога размества с дългите си пипала камъните, за да си направи малка пещера. По долната повърхност на всяко пипало има множество малки обли смукала, подобни на чашка. С тяхна помощ се катери по скалите и измъква плячката си от процепите.

Октопод

Знаете ли, че...

Те имат три сърца. Две от сърцата служат за изпомпване на кръв към хрилете, а третата го прави на останалата част от тялото.

Миди и рапани

Повечето мекотели – охлюви, миди, стриди – са защитени от черупки, но друга част – октоподи, сепии, калмари, са без черупки. От друга страна, не всички животни с черупки са мекотели . Крабовете и омарите имат черупки, но не са мекотели. Повечето мекотели живеят във водата, но някои видове са сухоземни. В градините и горите например се срещат много охлюви.

Знаете ли, че...

Възрастта на мидите може да се определя от броя на пръстени на черупката.

56