Книдарианци

Книдарианци

Медуза

Медузата изобщо не е риба. Тялото й е лишено от кости и прилича на желе. Няма нито мозък, нито сърце. Има само комплект пипала, с които опарва плячката си – или човека! Разпространени са в моретата и окeаните на целия свят. Повече от 200 вида медузи с различни форми, размери и цветове се реят по морските вълни. Някои са толкова дребни, че почти не се забелязват. Други имат диаметър над 2 метра. Медузите може да са прозрачни или кафяви, или розови, бели или сини. Някои медузи светят и са впечатляваща гледка сред тъмните морски води. 

Медуза

Знаете ли, че...

Някои видове се използват за медицински цели. Лекарства за регулиране на човешкото кръвно налягане и лечение на белодробни заболявания се създават от отровата, съдържаща се в пипалата...

Хидра

Хидра

Хидрата е хищник. Улавя жертвите си с пипалата си. Движи се много особено. Тя преобръща тялото си вертикално и по този начин осигурява придвижване. Хидрата притежава невероятни качества – точно както своята съименничка от старогръцката митология. Онова четириглаво чудовище, при което на мястото на всяка отрязана глава израстват две нови. И освен всичко друго главата в средата е безсмъртна. Подобно на своя митичен първообраз сладководният полип също притежава способността да се възстановяват части от тялото си. 

Знаете ли, че...

Това същество е способно да пресъздава своето тяло дори след смилането му в месомелачка.

Корали

През нощта тези корали, наричани от изследователите твърди корали, стават най – активни – разгръщат пипалата си и улавят преминаващия покрай тях планктон. Кораловата колония непръкаснато се разраства: отделните мешести се разделят и образуват нови разклонения.

Корали

Знаете ли, че...

Те могат да имат най-различни форми, включително ветрилообразни, подобни на камшик или перо, или дори кожени или обшиващи.

56