Растения

Морски растения

Животни цветя

Коралите със своите около 7500 вида, представляват най-големият клас при мешестите животни спадат към безгръбначните. Въпреки това се наричат животни цветя, тъй като на външен вид наподобяват цветя и обикновено са неподвижни. Хранят се с планктон, който филтират от водата, затова не се числят към растителното царство. Повечето от тях обаче живеят в симбиоза с едноклетъчни водорасли, наречени зооксантели. Някои корали образуват огромни рифове, които се превръщат в дом за много риби.

Животни цветя

Знаете ли, че...

Меките корали нямат твърдия скелет от варовик, който твърдите корали притежават.

водорасли

Водорасли

По целия свят, където морската вода е хладка, а бреговата ивица скалиста, има подводни джунгли от големи кафяви водорасли, но морският таралеж се храни с кафяви водорасли и въпреки че е много малък, трябва да дъвче водораслите, за да си прокара път през джунглата. За щастие има много други морски животни, които се хранят с морските таралежи. Тюлените, крайбрежните риби, омарите и морските видри, като тази плуваща върху гората от кафяви водорасли на западния бряг на Америка, обичат да похапват бодливите животинки.

Знаете ли, че...

Учените смятат, че водораслите произвеждат 87% от кислорода на Земята.

Морски анемонии

Анемониите се хранят с дребни рибки. Те имат парливи пипала, за да убиват рибите, които влизат сред тях, но отровата им действа на рибата клоун. Тя живее сред анемониите, които я спасяват от враговете й, като ги ужилва, щом се приближат. Рибата клоун е покрита със слуз, която я предпазва от отровата на анемонията.

Морски анемонии

Знаете ли, че...

В океаните и моретата по света има над 1000 различни вида морски анемонии с всякакви размери и цветове

Морски гъби

Водните гъби са странни животни. Те нямат нито вътрешните, нито външните органи, които очакваме да има едно животно. Дори не се движат, а също като растенията живеят прикрепени към подводните скали или кораловите рифове. Ето защо не е чудно, че дълго време били смятани за растения. Те са около 5000 вида повечето живеят в морето, но има и такива, които обитават сладководни басейни. Изглеждат различно някои са плоски и приличат на мъхести килимчета. Други наподовяват дървета с прострени като ръце клони. Някои са дребни като бобени зърна, докато други достигат човешки ръст. Гъбите получават кислород и храна, като филтрират вода през тялото си.

Знаете ли, че...

 Повечето от тях живеят в чиста вода, тъй като седиментите в неясна вода могат да се залепят към морската гъба, когато се разбъркват поради течения или вълни, което ги затруднява да се хранят.

56