Влечуги

Морски влечуги

Крокодил

Ако търсите влечуги, съществували на нашата планета още от времето на динозаврите, може да заложите на алигаторите и крокодилите . Тези големи животни, които приличат на гущери, са роднини на страшните гигантски влечуги, обитавали земята в далечното минало. Алигаторите и крокодилите си приличат много, но между тях има и разлики. Алигаторите имат широка и плоска глава със закръглена муцуна. Повечето видове крокодили са с по – тясна и заострена муцуна. Когато устата на крокодила е затворена, от всяка страна на долната й челюст стърчи четвъртият зъб. Крокодилите са по – едри от алигаторите. Дължината им варира от 2 до 6 метра, докато повечето алигатори са дълги между 1,80 и 2,40 метра.

Крокодил

Знаете ли, че...

За да поддържат дебнещото си положение, крокодилите поглъщат камъни.

Костенурка

Костенурка

Също като динозаврите и костенурките
са влечуги. Днес в света има около 250 вида костенурки. Освен в океана костенурките могат да живеят в изкуствени и естествени езера, в реки и блата. Освен Индонезия и Мадагаскар, нейна родина е и северното крайбрежие на Австралия, а гъбите в кораловите острови са любимата й храна. За съжаление тези красиви животни, които могат да достигнат тегло до 75кг, биват незаконно преследвани заради черупката и месото си, като само в Индия поне 100 човека са починали след подобно преживяване, защото ако преди това костенурката е консумирала отровни растения или животни, тези отрови преминават у човека.

Знаете ли, че...

При температури около 29 градуса се излюпват само женски, а мъжките - при 32 градуса.

Морска змия

Омайващи и опасни – морските змии, като ивичестата жълтоуста морска змия, спадат към най – отровните животни на света. Ухапването от тази морска змия води и при човека до смърт за няколко часа, ако не бъде взета противоотвора. Тези животни обаче не са агресивни – те хапят само, за да се защитят. 
За да се избегне опасното ухапване, гмуркачът трябва да насочи плавника си към него и да се надява влечугото да захапе там.

Морска змия

Знаете ли, че...

Повечето морски змии прекарват целия си живот в морето. Само морският крайт може да се срещне и на сушата.

56